Radionica transgeneracijske psihodrame i psihogenealogije

Obiteljsko naslijeđe igra direktnu ulogu u formiranju emocionalnih simptoma i može izazvati obrasce ponašanja koji se ponavljaju iz jedne u iduću generaciju obitelji. Kako bi se prilagodile, buduće generacije odigravaju slične životne scenarije. Odvajanje od emocionalnih i psihičkih iskustava predaka u izgradnji vlastite osobnosti i oživotvorenju scenarija vlastitog života omogućuje nam svjesnost o iskustvima i obrascima prijašnjih generacija. Brojni znanstveni i klinički dokazi ukazuju na činjenicu da naši preci, bili oni živi ili pokojni, žive u nama, ne samo kao unutarnji objekti (kako ih psihoanalitičari opisuju), nego kao živuća sila polja informacija koje su aktivni kroz naš genetski kod. Više o temi transgeneracijskog prijenosa u obiteljskom naslijeđu saznati ćete na našoj radionici.

Psihogenealogija je terapijski okvir koji nastoji prepoznati i mijenjati negativne učinke transgeneracijskog prijenosa u životima pojedinaca. Primjerice, nedostatak samopouzdanja, poteškoće u vezivanju za druge ljude, nesposobnost realizacije vlastitih stremljenja, sklonost različitim bolestima… mnogi naši aktualni problemi, naizgled nepremostivi, vezani su uz naše pretke. Kakvo je to nasljedstvo i kako ga se osloboditi? – pitanje je na koje ćemo potražiti odgovore tijekom jednodnevne uvodne radionice.
Da bismo razumjeli izvor naših poteškoća, transgeneracijski pristup nam predlaže da istražimo naše genealoško stablo: kako se vjerovanja i očekivanja naših predaka nastavljaju manifestirati u našem životu i koliko su „naši“ životni izbori determinirani naslijeđem, obiteljskom poviješću koja nam je poznata ili je skrivena ispod površine poput ledene sante u vodi, čuvana u tajnosti, tabuima…Ako se usudimo uroniti „ispod površine vode“ i uvidjeti našu bogatu genealošku povijest, možemo učiniti izbor, odlučiti kako se osloniti na našu povijest da bismo, u potpunoj slobodi, izgradili budućnost koja je naš odabir.
Osnovni cilj i okosnica psihogenealoške (transgeneracijske) terapije je osvijestiti i izaći iz obiteljskog obrasca tj. izliječiti se od svoje obitelji.

Posebno mjesto gdje se sve odigrava je naše tijelo. Tijelo je najautentičnija veza sa našom unutarnjom istinom, našom podsvijesti, našim željama i našim emocijama. U njemu postajemo svjesni naše ljudske krhkosti, a bolest je najizravniji način suočavanja sa činjenicom koliko malo toga znamo o njemu. Ponekad kroz obične migrene ili značajnije simptome, tijelo svjedoči o životu o kojem ne znamo puno i nad kojim nemamo nikakvu kontrolu; tijelo nam vrlo suptilnim jezikom prenosi stanje naše psihe i njenu povijest od samog početka.

Ciljevi radionice:
– Omogućiti sudionicima svjesnost o obrascima koji se ponavljaju od ranijih generacija njihove obitelji.
– Izraziti i istaknuti pozitivnu ostavštinu koju su primili od svojih obitelji. Iako se psihoterapija često usmjerava na disfunkcionalne i negativne obrasce, Moreno (tvorac psihodrame) je poznat kao “čovjek koji je vratio smijeh u psihijatriju”, naglasak će biti na osnaživanju i oslobađanju unutarnje kreativne “iskre” koja je prisutna u svim ljudima i skupinama.
– Naučiti osnovne koncepte u psihogenealogiji s naglaskom na područje nevidljivih lojalnosti.

Cijena jednodnevne radionice je 350,00 kn i plaća se na licu mjesta ili putem predračuna za organizacije.

Za prijavu: svoj interes javite na e-mail adresu: ninaziv@gmail.com, a uzvratno ćete dobiti prijavnicu koju popunjenu vraćate.

Voditeljica radionice:

Ana Uranija, psiholog i voditeljica psihodrame sa Europskim certifikatom iz psihoterapije, te završenim edukacijama iz gestalt terapije i sistemske obiteljske terapije (Milanska škola). U svom dugogodišnjem profesionalnom iskustvu usmjerena je na rad s pojedincima, grupama, parovima i obiteljima, s profesionalnim interesima iz područja obiteljskih odnosa i privrženosti, traumatskog stresa u dječjoj i odrasloj dobi, profesionalnog izgaranja i komunikacijskih vještina. Zaposlena je u Obiteljskom savjetovalištu Caritasa Zadarske nadbiskupije, licencirani je provoditelj psihosocijalnog tretmana počinitelja obiteljskog nasilja, stalni sudski vještak za psihologiju pri Županijskom sudu u Zadru, te član Centra za psihodramu i Europske asocijacije psihoterapeuta. Kontakt: anauranija@gmail.com .

Nažalost, zbog objektivnih okolnosti Ivana Jurić ne može sudjelovati u vođenju radionice u ovom terminu, ali će nam se pridružiti u slijedećim radionicama prema dogovoru.